Gázfelülvizsgálat

Nagy gáz van a gázfelülvizsgálattal! Legalább is ezt hallom, ezt tapasztalom, bármerre járok! Már csak azért is így lehet, mert az ellenzéki képviselőket egy kormányrendelet módosítására buzdító kéréssel leginkább csak akkor szokták megkeresni, amikor már tényleg nincs más remény!

És a dolgok jelenlegi állása szerint rengeteg magyar család számára nincs remény!

Nincs remény azoknak, akiknek a kötelező gázfelülvizsgálat díján felül még ki kell fizetniük az előírt gázvezeték cserét, gáztűzhely és gázbojler cserét, a kéménybélés csövezést, a gázóra leszerelést, valamint az ezekhez kapcsolódó tervezést, engedélyezést, szerelést, az újabb ellenőrzést stb.. Akár többszázezer forintról is beszélhetünk, amit a legtöbb nyugdíjas, és a béréből hónap végére éppen csak kijövő, gyerekeit nevelő dolgozó ember nem tud kifizetni!

Ha pedig nem tudja kifizetni, akkor, ahogy a 2012 nyarán hozott rendelet fogalmaz, a szolgáltató megvonja tőle a szolgáltatást. Magyarul kikapcsolja a gázt! Persze még azt is pénzért..

Kétségbeesés! Talán ez szó a legjobb arra, amit megélnek az érintettek. Csak Szombathelyen több ezer családról beszélünk! A legtöbben azt kérdezik, hogy akkor most vegyenek fel hitelt? Mire? Nyugdíjra? Minimálbérre?szamlak_no

Ráadásul, akik már költöttek a lakásukra és nyílászárót cseréltek (akár az állami panelprogram keretében) biztos, hogy újra a zsebükbe kell, hogy nyúljanak, mert a gáztűzhelyek és a műanyag nyílászárók együttes jelenlétét nem fogadják el a felülvizsgálaton.

Ez egy csapda, amiből egyedül nincs menekülés!

Nem állítom, hogy tudom a legjobb megoldást, hiszen a biztonság és a biztonságos megélhetés szempontjait nem könnyű összhangba hozni, de hogy meg sem próbálja senki?!

Én addig jutottam, hogy javasolni fogom a kormánynak, tolja ki a rendelet végrehajtásának az időpontját, emellett állami támogatással szereljenek be gáz és szénmonoxid érzékelő készülékeket, mindaddig, amíg a szükséges átalakításokat- központi segítséggel – el nem végzik.

Ezen felül magának a felülvizsgálatnak a költségét is egységesíteni kell, és legalább egy részéhez állami támogatást adni!

Remélem, a kétharmad is megérti, hogy nem hagyhatjuk magukra az embereket! Hisz mit sem ér a rezsicsökkentés, ha többszörösét kell kifizetni másra!

Biztosan sok mindent lehetne még tenni, az összes jó ötletet szívesen fogadom, továbbítom!